بدون پسماند مایع ZLD
ZLD که مخفف Zero Liquid Discharge یا همان بدون پسماند مایع است در واقع یک مفهوم در سیستم های تصفیه پساب یا همان استحصال پساب می باشد.
همان طور که از اسم این مفهوم مشخص است هدف دستیابی به سیستمی است که در آن هیچگونه پسماندی به صورت مایع وجود نداشته باشد و کلیه ی پسماند ها به صورت جامد باشد.
تفاوت ZLD با RO
یکی از مهمترین مشکلات پیش رو در فرایندهایی نظیر اسمز معکوس تولید پساب مایع می باشد. این پساب اغلب دارای TDS یا شوری بالایی می باشد که دفع آن را با مشکل روبه رو می کند. در بسیاری از پروژه های استفاده مجدد از پساب آخرین مرحله سیستم اسمز معکوس است که در نتیجه آن پساب شور تولید می شود. شوری پساب ایجاد شده بستگی به شوری آب خام ورودی و تعداد مراحل RO می باشد. هرچه تعداد مراحل RO بیشتر باشد راندمان شیرین سازی و تولید آب بالاتر می رود ولی پساب ایجاد شده شورتر خواهد شد. با توجه به محدودیت های موجود در سیستم های RO نمی توان به بیش از یک راندمان مشخص دست یافت.
معرفی روش ZLD در سیستم های استحصال پساب
همانگونه که پیشتر گفته شد مهفوم ZLD به عنوان زنجیره ای از فرایندهای مختلف می باشد که در نهایت منجر به تولید پسماند جامد می شود. پساب خروجی از تصفیه خانه فاضلاب شهری یا صنعتی به منظور استفاده مجدد در صنعت، مراحل مختلفی نظیر سیستم های زلال ساز، DAF، فیلتر های شنی و کربنی، سیستم های الترافیلتراسیون و … را رد کرده و در نهایت وارد سیستم های RO می شود. محصول تولید شده در سیستم RO یا همان آب تصفیه شده برای استفاده وارد مخازن ذخیره می شود ولی پساب حاصل از آن بایست مدیریت شود. اما با توجه به هزینه های بسیار سنگین مدیریت این پساب باید بهترین روش برای دفع آن اتخاد گردد. نکته ی مهم این است که هر چقدر دبی این پساب کمتر و شوری آن بالاتر باشد هزینه های دفع آن از طریق سیستم ZLD کاهش خواهد یافت. بنابراین تا جایی که ممکن است باید از سیستم هایی نظیر RO یا EDR (الکترودیالیز معکوس) برای کاهش میزان پساب استفاده کرد.
پوند های تبخیری نمونه ای از سیستم های ZLD می باشند در صورتی که دبی ورودی به این پوند ها با میزان تبخیر سالیانه برابری کنند.
زمانی که فضای لازم برای احداث پوند تبخیری وجود نداشته باشد و شدت تبخیر در منطقه پایین باشد لازم است از روش های دیگر استفاده نمود.
یکی از این روش ها که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است و پروژه های مختلفی در ایران و کشورهای دیگر اجرا شده است استفاده از سیستم های تبخیر و کریستال سازی می باشد.
Evaporation and crystallization
در این فرایند، پساب شور حاصل از واحدهای RO وارد تبخیر کننده می شود و بخشی از آب در تبخیر کننده به صورت بخار جدا شده سپس سرد شده و در اثر میعان، آب نسبتا خالص ایجاد می شود. پساب غلیظ تر وارد کریستالایزر شده و تبدیل به جامد می گردد. در برخی از پروژه ها جامد حاصل به دلیل دارا بودن نمک های خاص قابل فروش می باشد.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طراحی سیستم های ZLD با کارشناسان این شرکت تماس حاصل نمایید.
همچنین به منظور آگاهی بیشتر در خصوص سیستم های ZLD به قسمت مقالات مراجعه فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.